زوجه در صورت ضرب و شتم توسط همسرش میتواند درخواست عسر و حرج زوج را دهد.
خبرگزاری میزان – با سلام، بنده دارای دو فرزند هستم شوهرم یک سالی میشه که با من رابطه ندارند و اینکه پای زن دیگری در میان میباشد که با او رابطه برقرار میکند و موضوع دیگر که بنده را مورد ضرب و شتم قرار میدهد راه حل برای طلاق از همسرم چیه؟
پاسخ کارشناس: میتوانید نسبت به طرح شکایت کیفری مبنی بر ضرب و شتم اقدام کنید و بعد از اثبات موضوع، بر اساس حکم صادره که نشان دهندهٔ عسروحرج میباشد برای طلاق اقدام کنید.
در خصوص عسر و حرج باید بیان داشت مطابق رای شماره ۹۰۰۹۹۸۷۱۶۲۳۰۰۹۱۱ دیوان عالی کشور، نظریه پزشکی قانونی مبنی بر وضعیت روحی و روانی تکانشگری و پرخاشگری زوج مادام که این وضعیت، ظهور و بروز عینی به نحوی که موجب سوءرفتار شود، نداشته و یا سبب مخاطره مستمر برای زوجه در زندگی مشترک نباشد؛ فی نفسه دلیل عسر و حرج نیست.
از طرف دیگر باید بیان داشت مطابق رای شماره ۹۳۰۹۹۸۰۲۴۲۹۰۰۷۴۰ صادره از دادگاه تجدیدنظر استان تهران، استناد به محکومیت جزائی زوج، مستلزم «اجرای» مجازات مورد حکم است؛ بنابراین محکومیت تعلیقی زوج به شلاق، موجب تحقق وکالت زوجه در طلاق نیست.
از طرف دیگر مطابق رای شماره ۹۲۰۹۹۸۲۲۱۰۱۰۱۰۸۸ صادره از دیوان عالی کشور، ارتباط نامشروع رفتار خلاف شأن و حیثیت خانوادگی محسوب شده و از موارد تحقق وکالت زوجه در به استناد سوء رفتار زوج محسوب میشود.
بیشتر بدانید. شروط دوازده گانه ضمن عقد نامه
۱- استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت شش ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به تائید نفقه و همچنین در موردی که شوهر سایر حقوق واجبه زن را به مدت شش ماه وفا نکند و اجبارا ایفا هم ممکن نباشد.
۲- سوء رفتار و یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی را برای زوجه غیر قابل تحمل نماید.
۳- ابتلاء زوج به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای زوجه مخاطره آمیز باشد.
۴- جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.
۵- عدم رعایت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه صالح منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.
۶- محکومیت شوهر به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثرعجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا منتهی به پنج سال یا بیشتر باز داشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.
۷- ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل آورد و ادامه زندگی برای زوجه دشوار باشد.
۸- زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند.تشخیص ترک زندگی خانوادگی و تشخیص عذر موجه با دادگاه است و یا شش ماه متوالی بدون عذر موجه از نظر دادگاه غیبت نماید.
۹- محکومیت قطعی زوج در اثرارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات اعم از حد وتعزیر در اثرارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی وشئون زوجه باشد .تشخیص اینکه مجازات مغایر با حیثیت وشئون خانوادگی است با توجه به وضع و موقعیت زوجه و عرف وموازین دیگر با دادگاه است.
۱۰- در صورتیکه پس از گذشت پنج سال زوجه از شوهر خود به جهت عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر زوج صاحب فرزند نشود.
۱۱- در صورتیکه زوج مفقودالاثر شود وظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.
۱۲- زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید.